Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, για όλους τους πολίτες, εύκολα και γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία. Αυτός αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της Πολιτείας σήμερα. Μέσω της δημιουργίας των Εθνικών Προγραμμάτων Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου. Η Πολιτεία σήμερα δεν περιμένει τους πολίτες να επισκεφτούν τον ιατρό, αλλά τους προσεγγίζει η ίδια, θεμελιώνοντας ένα νέο μοντέλο πρόληψης στη χώρα μας με επίκεντρο τον πολίτη.

Ξεκινώντας με την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για την Πρόληψη του Καρκίνου του Mαστού, συνεχίζουμε με τη θέσπιση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, που αποτελεί παγκοσμίως τον δεύτερο πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο, καθώς και την 4η αιτία θανάτου από καρκίνο στον παγκόσμιο γυναικείο πληθυσμό.

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται στον ιό HPV. Για τον λόγο αυτό: α) Έχει ήδη επεκταθεί η κάλυψη του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV σε κορίτσια και αγόρια, ηλικίας 15-18 και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. β) Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι δικαιούχοι του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας να εκμεταλλευτούν τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς όσο πιο έγκαιρα εντοπίζεται η νόσος τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται.

Αξίζει να γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οφείλεται στον ιό HPV (ιός ανθρώπινων θηλωμάτων). Με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, εντοπίζουμε έγκαιρα τόσο τις ενδεχόμενες προ καρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις, όσο και τους τύπους του ιού HPV πριν ακόμα οδηγήσουν σε αλλοιώσεις. Έτσι, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη πρόληψη.

Το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες από 21 έως 65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν για τον πληθυσμιακό έλεγχο σε ασυμπτωματικές γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το επιστημονικό πρωτόκολλο που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

Οι γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 21 έως και 29 έτη και δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST ή HPV-DNA TEST κατά τα τρία (3) προηγούμενα ημερολογιακή έτη, οι οποίες δικαιούνται:

  • Να υποβληθούν σε PAP-TEST και εάν προκύψουν από αυτό συγκεκριμένα ευρήματα,
  • Να πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε Ιατρό Γυναικολόγο για τη διενέργεια Κολποσκόπησης και Βιοψίας.

Οι γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως και 65 έτη και δεν έχουν διενεργήσει εξέταση HPV- DNA TEST κατά τα πέντε (5) προηγούμενα ημερολογιακά έτη, οι οποίες δικαιούνται:

  • Να υποβληθούν σε HPV-DNA TEST και εάν προκύψουν από αυτό συγκεκριμένα ευρήματα,
  • Να πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε Ιατρό Γυναικολόγο για τη διενέργεια Κολποσκόπησης και  Βιοψίας.