Πληροφορίες για Μονάδες Φροντίδας Υγείας για το πρόγραμμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελεί την 4η αιτία θανάτου από καρκίνο  στον παγκόσμιο γυναικείο πληθυσμό. Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό άνω του 75% όλων των γυναικών θα μολυνθούν από τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να θεραπευτεί, εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η Πολιτεία,  σήμερα, με γνώμονα την πρόληψη, δεν περιμένει να πάει ο πολίτης στον ιατρό. Αντιθέτως προσεγγίζει εκείνη τον κάθε πολίτη, με Εθνικά Προγράμματα Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου. Προληπτικός έλεγχος, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τον πολίτη.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των προ-καρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και της νόσου αυτής καθ’ αυτής, με σκοπό την άμεση παρέμβαση και θεραπεία. Εάν η τραχηλική δυσπλασία διαγνωστεί και διαχειριστεί σε αρχικό στάδιο, έχει ίαση 100%, καθιστώντας την πρόωρη ανίχνευση εξαιρετικά ουσιώδη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται, με την παροχή δωρεάν εξετάσεων σε όλες τις γυναίκες από 21 έως 65 ετών, οι οποίες δεν έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου ή του σώματος της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες είτε ανασφάλιστες.

Ειδικότερα:

Στην ηλικιακή ομάδα 21 – 29 των γυναικών που δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST ή HPV-DNA TEST, κατά τα τρία (3) προηγούμενα ημερολογιακά έτη.

Οι δωρεάν εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • PAP-TEST
  • Επίσκεψη σε Ιατρό Γυναικολόγο (σε περίπτωση που δικαιολογείται από τα ευρήματα) για εξετάσεις Κολποσκόπησης και Βιοψίας

Στην ηλικιακή ομάδα 30 – 65 των γυναικών που δεν έχουν διενεργήσει εξέταση HPV-DNA TEST, κατά τα πέντε (5) προηγούμενα ημερολογιακά έτη.

Οι δωρεάν εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • HPV-DNA TEST
  • Επίσκεψη σε Ιατρό Γυναικολόγο (σε περίπτωση που δικαιολογείται από τα ευρήματα) για εξετάσεις Κολποσκόπησης και Βιοψίας